Povídka č. 170
Tak s touto epizodkou se musím pochlubit. I když já z toho nevycházím úplně dobře. Velikonočního beránka jsem pekla asi naposledy před čtyřmi roky, před tím častěji, ale následky covidu moje nadšení pro jakékoliv tvoření trochu utlumily. Mám malou formičku, tak na těsto ze dvou vajec, ze tří už těsto přetéká. Většinou jsem dělala piškotové, děti mu říkají dusivka, takže beránek byl spíše pro ozdobu a manžel si pak ztvrdlého beránka musel namáčel do kafe. A tak mi manžel asi před těmi čtyřmi lety koupil větší formu silikonovou. Ale k pečení velikonočního beránka nikdy nedošlo. Pouze jednou jsme formu použili na vařený sulc. Na YouTube na mě letos vykouklo několik úžasných receptů na skvělého velikonočního beránka. Nejvíce mě okouzlil ten od Mirky van Gils Slavíkové, porodkyně první řady Peče celá země. Ten se pro mě stal favoritem číslo jedna, protože byl z kynutého těsta a uvnitř s mákem. A to obojí můj manžel miluje. /Tedy určitě i mě… a tak co bych pro něho neudělala/. A protože je vysoký poslala jsem ho pro tu krásnou oranžovou silikonovou formu do špajzu, do police až u stropu, kam právě ukládáme různé nosiče na chlebíčky, dorty apod. Jenže forma nikde, pouze ta stará, malá. No, nedalo mi to musela jsem si dát do špajzu židli, a to mám stejně problém něco v té horní polici vidět, ale ani já formu nenašla. Musela jsem se přesvědčit, že? V hlavě mi právě uvízl ten sulc. Že by zůstala u švagrové nebo snachy? Někdy tam tác, či nosič zůstane!? Ale po telefonátech žádný výsledek. A právě když jsem se loučila se snachou a s telefonem se ocitla ve druhé špajzce – bingo! Oči mi málem vystřelili jak Tomovi nebo Jerymu… tam ve skříňce krabice dokonce originální. Hledaná forma je na světě. Ale tím tato epizodka rozhodně nekončí. Těsto se povedlo, vše krásně kynulo, protože jsem pekla i mazance, ty se fakt vydařily. Takže v kuchyni bylo teplo a těstíčkům se pěkně dařilo. I mák byl vynikající. Přidala jsem ještě pár nasekaných vlašských ořechů. Těsto se podařilo krásně zatočit. Takový nepodstatný zádrhel, že na ouška tam nebylo moc těsta, ale to jsem se utěšovala, že těsto to správné velikosti určitě dokyne. Jo, jo, dokynulo krásně, ale směrem nahoru, a ne do stran. Sice se forma trochu zkroutila, ale pak to vyrovnala. Beránek se krásně, dozlatova upekl. Nechala jsem ho vychladit na mřížce, jak je doporučováno. Jenže ouha. Po vyklopení se mu moc stát nechělo, sice měl rozštěp čumáčku a přes oko, ale nad tím by se možná oko dalo zavřít. Tam mák nevykukoval jen taková vráska. Ovšem v dolních partiích v podélně prasklině vystupoval mák a tím jeho stabilita vzala za své. Nedávno na mě právě také na YouTube, na kanálu Top receptů, viděla galerii nepovedení velikonoční beránci a těm jsem se opravdu i hlasitě zasmála. Říkala jsem si, že už v minulosti jsem se mohla této galerie klidně někdy zúčastnit. To jsem však netušila, že i s tímto krásně vypečeným beránkem mě to vypeče a v Top receptech by můj beránek měl možná čestné místo. I když někteří beránci se dají jíst rovnou z formy. Znáte to, člověk míní… ale zrovna, když chcete, aby se vám něco neskutečně dobře povedlo, dopadne to přesně jako můj letošní velikonoční beránek. Na druhou stranu musím uznat, že tento recept na beránka je přímo luxusní. Ale příště ho použiji už jen jako perfektní makový závin. Paní Mirka opravdu za nic nemůže, že můj beránek je dobrý adept na galerii nepovedených beránků, i když chuti vynikající. Komentář jsem jí ještě pod tento skvělý recept nenapsala - ale určitě o tom uvažuji… No a tak tato krásná silikonová forma posloužila k upečení nádivky ve tvaru pěkného velkonočního beránka...